Na początku proponuje zapoznać się z materiałami zamieszczonymi poniżej o ile wcześniej ich nie znaliście. Pamiętajcie, aby czytać miedzy wierszami!
Warto zwrócić uwagę na to, co zostało powiedziane na odprawie:
Cytat:
[...] możecie się śmiać albo nie, jesteśmy ekologami, którzy badają życie kretów na tym polu. [...]
Analogiczny system do tego, jaki funkcjonuje w służbach wywiadowczych. Ciekawe ilu z Was zadało sobie pytanie "Jak oni właściwie na to wpadli?". Oczywiście z łatwością można schować się za tajemnicą dziennikarską. Dorwałem się do "wywiadu" z reporterem, który wykrył "aferę". Jeszcze wczoraj jak przeglądałem wyniki wyszukiwarki to było bardzo mało rekordów. Dziś mamy istne zatrzęsienie. Dziwi mnie sam fakt, że przez tyle czasu nikt nie zauważył skąd poszczególne większe fabryki brały składniki do swoich produktów. O ile mnie pamięć nie myli to rzecznik GIS Jan Bondar stwierdził, iż są w stanie przeprowadzić inspekcje w około 20-30 tysiącach zakładów w przeciągu kilku dni. Niestety przez te parę lat nikt nie kwapił się, aby sprawdzać na bieżąco, co jest grane. Pamiętacie jak zawaliła się hala targowa w Katowicach? Zaraz po niej ruszyły inspekcje odśnieżenia dachów. Wcześniej było za trudno, bo w końcu media nie rozdymały sprawy.
Wracając do głównego tematu chce powiedzieć, że w naszym kraju przydałaby się rzeczowa debata na temat żywności, która z pewnością odbędzie się w najbliższym czasie. W sieci wylała się moc komentarzy odnośnie tego tematu. Większość z nich jest krytyczna. Część dostrzega drugie dno, które wygląda mniej więcej tak, że po ujawnieniu listy firm biorących udział w przekręcie spodziewa się upadku. Nie będę wnikał w medialną nagonkę i osądzanie ludzi przed wydaniem werdyktu. Oczywiście ktoś może mi zarzucić, że staje po którejś ze stron tak jak to jest na forach internetowych i portalach. Jeden bardzo chwali np. firmę JBB, a reszta go krytykuje. Z tego, co wyczytałem to jakiś czas temu mieli pożar na zakładzie i podnieśli się z niego niczym feniks z popiołów. Myślę, że tym razem będzie inaczej. Już teraz można zaobserwować trend spadkowy, w którym coraz mniej osób kupuję wędlinę. Jedni z tytułu braku pieniędzy natomiast drudzy z utraty zaufania przez ostatnie zdarzenia. Z badań Europejskiej Rady Informacji o Żywności wynika, iż Polacy jedzą najwięcej warzyw i owoców. Czy faktycznie takie to zdrowe? Przypomina mi się sprawa papryki farbowanej barwnikiem, aby dla konsumenta wyglądała jak najlepiej. Proponuje sprawdzić także sałatę z Lidl'a. Jeżeli dostaniecie biegunki to znak, że dobra chemia musi w niej być. Zapytajcie ludzi starszego pokolenia czy kiedyś mieli takie zgagi jak teraz są? Poproście ich o porównanie żywności, która była kiedyś i tej, która jest teraz. Po roku 89 systematycznie wprowadzano zmiany dotyczące standardów żywności oraz ich składników. Gwóźdź do trumny wbiła Unia Europejska tak wielbiona w mediach. Jej standardy totalnie wyniszczyły jakiekolwiek zdrowe normy. Gdzie Ci krzykacze, co byli za wejścia do niej? Przyznajcie się bez bicia ilu z Was czyta etykiety na opakowaniach?
W żywności macie masę chemii i trucizny. Sól przy nich to pikuś. Barwniki, słodziki (aspartam i pokrewne), substancje służące do poprawy odbioru smakowego, konserwanty i tak dalej! Jesteście tym, co jecie, a jecie śmieci. To wszystko wiąże się z Waszymi zarobkami, bo kogo stać na prawdziwe wędliny po 60-80zł za kilogram? Sami jesteście sobie winni w tej kwestii, bo produkuje się to, co się sprzedaje. Dawno temu miałem okazję zjeść prawdziwy chleb, który ma się nijak do dzisiejszych nawet najdroższych produktów w sklepach. To samo tyczy się wędliny. Kupicie sobie po normalnej cenie parówki, szynkę, kiełbasę, a następnie zróbcie własną wędlinę i porównajcie smakowo. Na tydzień zajmuje to jakieś dwie godziny, ale przynajmniej wiesz, co jesz. Oczywiście zakładając, że mięso ze zwierzaka nie było kokszone jak to się ma miejsce dzisiaj. Chyba mi nie powiesz, że to naturalne?
Z reszta taki jest efekt wpuszczania obcego kapitału na polski rynek. Jak myślicie czy firmę interesuje Wasze dobro czy zysk? Postaw się na ich miejscu to kalkulacja będzie prosta. A potem wyprowadzimy pieniądze za granice, bo obcy kapitał ma lepiej (zwolnienie z podatków). Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie tutaj zostawiał pieniędzy, bo zostaną one przeżarte przez aparat biurokratyczny.
Jak dla mnie to powinno wyglądać to mniej więcej w ten sposób jak miało to miejsce miedzy innymi w Szwecji. Konfiskata majątku, kryminał i dobranoc. Zapomnieliście jak niemal 200 ton mięsa liczącego ćwierć wieku trafiło na polski rynek?
Ciekawe jak to jest, że reporterzy TVN Uwagi złapali moment jak toksyczna sól trafia do zakładu JBB, natomiast dyrektor oświadcza, że nie została użyta do produkcji? W takim razie skoro nie została użyta w procesie produkcyjnym to gdzie? A może doszło do manipulacji faktami? Co z wewnętrznymi laboratoriami firm? Niby nie ma obowiązku badania składników jednak większe firmy to robią. Tam też nie wiedziano o niczym, a może fałszowano dokumentacje? Ładna pożywka dla służb, które potem zostaną wygloryfikowane w mediach jakoby zrobiły wszystko dla dobra społeczeństwa. Pytanie brzmi gdzie były przez 10 lat? Klapki na oczach, zaszyte uszy i zaklejone usta.
Trzeba pamiętać, że zaufania klientów nie kupi się za żadne pieniądze. Wystarczy kogoś wplątać w aferę, a potem kłamstwo powtarzane tysiąckrotnie stanie się prawdą. Jak myślicie, kiedy zostanie powołana nowa komisja śledcza, z której nic nie wyniknie? Najśmieszniejsze jest to, że jakby nie odkryli tego to byście dalej ze smakiem jedli i mówili, że wyśmienite. Macie blade pojęcie ile osób straci prace z tego tytułu? Cena zawsze wiąże się z jakością, więc nie ufaj reklamom czy innym wodzirejom wmawiającym Tobie, że to super okazja za jeszcze lepsze pieniądze.
Media wytarzają produkt o nazwie posłuszna jednostka. Media mają władzę. Ile osób traktuje na serio każde słowo, które padnie przez kwadratowe szkiełko? Dosięgnij sedna i pomyśl, co to oznacza dla eksportu w naszym kraju. Ile osób straciło zaufanie? Kolejna metoda na skłócenie osób? Dlaczego nagłe cisza o GMO, które jest forsowane? Dlaczego o emeryturach ucichło? Dlaczego cisza o lekach? Dlaczego cisza o fatalnej kondycji finansowej tego kraju? Ludzie obudźcie się z tego letargu!
szokująca napisał(a):
jak to; ja człowiek wychowany na kulturze mąki nie mogę jej jeść!!!???? Dlaczego na Litwie mówią że jesteśmy ofiarami jakiegoś mącznego biznesu z krajami skandynawskimi: czy to mąka GMO? A co jeszcze my jemy genetycznie modyfikowane???? A jak to jest z makaronami, dlaczego stwierdzono ze tylko jeden makaron jednej firmy jest dobry dla naszego zdrowia a na pólkach jest pełno makaronów różnych...Czyżbyśmy byli ofiarami globalnej nagonki na nasze zdrowie???A może to po prostu innowacyjna technologia przemiału-aby było więcej i pulchniej a zdrowie dzieci i postępująca rozwój cukrzycy u nich (kebaby, bułeczki macdonaldy i ...) to ofiara bezrozumia naszej chemii kontrolującej żywność się kiedyś skończy???? Dlaczego nikomu nie zależy na naszym zdrowiu tylko firmom produkującym leki???? Ja znam cztery ziarna: pszenica, owies, żyto i jęczmień -a ile gatunków mąki mamy na półkach???? Pozdrawiam!!!!
żart znaleziony w sieci napisał(a):
Już wiecie dlaczego w zimie w Polsce tak ślisko?
Bośmy całą sól zjedli...
Dla programistów
Pamiętajcie, aby solić toksyczną solą hasła w bazach danych. Zwracajcie uwagę także na funkcje tworzące skrót. Używanie md5() czy sha1() staje się przestarzałe, dlatego warto zwrócić uwagę na chociażby crypt().
Komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. W trosce o zachowanie poziomu dyskusji wszystkie komentarze podlegają akceptacji przed ich publikacją dlatego proszę cierpliwie czekać aż komentarz zostanie opublikowany.
Rafi